Darmowa dostawa od 199,00 zł

Blog

Liofilizowane owoce są kaloryczne?

Liofilizowane owoce są kaloryczne?

Liofilizowane owoce mają bardzo zbliżoną kaloryczność do swoich świeżych odpowiedników, ale ponieważ są pozbawione wody, są znacznie lżejsze, co oznacza, że na 100 g dostarczają więcej kalorii niż świeże owoce.
Czytaj więcej
Czym jest liofilizacja?

Czym jest liofilizacja?

Liofilizacja, znana też jako suszenie sublimacyjne lub mrożeniowe, to proces, w którym substancje są suszone w niskiej temperaturze i niskim ciśnieniu poprzez usunięcie wody w formie pary wodnej, czyli sublimacji lodu.

Czytaj więcej
Liofilizaty w kuchni

Liofilizaty w kuchni

Liofilizowane warzywa i owoce są świetnym dodatkiem w kuchni, ponieważ zachowują smak, aromat i wartości odżywcze świeżych produktów, a przy tym są lekkie, trwałe i łatwe do przechowywania. W kuchni można je wykorzystywać na wiele kreatywnych sposobów.

Czytaj więcej
Czy można podawać owoce liofilizowane dzieciom?

Czy można podawać owoce liofilizowane dzieciom?

Tak, owoce liofilizowane są odpowiednie dla dzieci i mogą być zdrową alternatywą dla świeżych owoców, zwłaszcza gdy te nie są dostępne. Liofilizacja, czyli suszenie owoców w bardzo niskiej temperaturze przy pomocy próżni, pozwala zachować większość wartości odżywczych, takich jak witaminy i minerały, a także naturalny smak owoców – bez konieczności dodawania konserwantów.

Czytaj więcej
pixel